Rukavice na jednorázové použití

Publikováno

22. Dubna 2015

Čas čtení

2- 3 minuty

Sdílet:

Jednorázové rukavice, kterým se také často říká vyšetřovací, jsou vyráběny z velmi tenkého latexu, také z vinylu, z tenké polyetylénové fólie nebo také dokonce z nitrilu. Někdy se můžete setkat také uvnitř rukavic s pudrovým zásypem, aby bylo usnadněno jejich navlékání a snížilo se nadměrné pocení rukou. Rukavice s tímto pudrovým zásypem bývají převážně vyráběny z již zmíněného vinylu a latexu.

bývají nejčastěji pořizovány do zdravotnictví, kde se zaměstnanci často dostávají do styku s krví, krevními deriváty, či popřípadě s tkáněmi pacientů. Tedy na operační sály, do gynekologických ordinací, porodnické sály, do laboratoří a podobně. Tyto rukavice by rozhodně neměli chybět ani v soukromých ordinacích, stejně tak u ošetřovatelek, sester a nejrůznějších domácích pečovatelek.

Jednorázové rukavice - Latexové

jsou ve velké míře vyráběny právě z latexu. Ač to možná málokdo ví, tak je LATEX přírodním produktem, který se získává z gumovníku. Získaná surovina je v kapalném stavu, tudíž je do ní nutno přidat další přísady, které ji zahustí a udrží celkovou soudržnost materiálu.

Při výrobě jednorázových rukavic je používán již zmíněný prášek, neboli také pudr (kukuřičný škrob). Ten se používá pro snadnější sejmutí rukavice z keramické formy, na které se rukavice vyrábí. Nicméně tento kukuřičný škrob může být nápomocný pro prostoupení proteinu do latexové rukavice a u citlivějších osob způsobit nepříjemnou alergii. Z toho důvodu jsou ještě rukavice omývány speciální roztokem obsahující chlor, který snižuje riziko způsobení alergické reakce, nicméně má na svědomí žlutou barvu rukavic.

Jednorázové latexové rukavice mají mnoho výhod, jako je například jejich měkkost a elasticita. Dále jsou velmi příjemné a nesnižují nijak výrazně citlivost hmatu. Dále jsou také velmi odolné vůči velkému množství nejrůznějších kyselin a zásadám, nicméně mohou být někdy prostupné pro určitá rozpouštědla a oleje.

Nejčastěji se setkáte s barevným provedením latexových rukavic v bílé, popřípadě světle žluté barvě. Pro potravinářský průmysl je speciální barva rukavic modrá.

Jednorázové rukavice latexové PUDROVÉ jsou mnohem snadnější pro navlékání. Což oceníte zejména v teplejších podmínkách, kdy má kůže tendenci se více potit.  

Jednorázové rukavice latexové NEPUDROVÉ (bez použití prášku) jsou běžně používané ve zdravotnictví, tak i v potravinářském průmysl a dalších odvětvích, kde je kontakt s pudrem méně žádoucí.

Jednorázové rukavice - Vinylové

VINYL (PVC) je syntetickým materiálem pro výrobu rukavic. Jedná se o velmi pevný a tvrdý materiál, proto je potřeba při výrobě rukavic používat změkčovadlo.

Hladký povrch, nízké výrobní náklady a tudíž i nízké ceny jsou jedněmi z charakteristik těchto vinylových rukavic. Nicméně jsou vinylové rukavice bohužel méně pružné než například latexové, také jsou méně odolné proti nejrůznějšímu protržení.

Nejčastěji se s vinylovými rukavicemi můžete setkat v ošetřovatelství, v průmyslu a také v průmyslu na zpracování potravin.

Jednorázové rukavice - Nitrilové

NITRIL je syntetickým materiálem, který je založen na bázi minerálních olejů. Jeho hlavní výhodou je fakt, že nezpůsobuje žádné alergické reakce. Proto jsou také velmi často používané právě ve zdravotnictví.

Nitrilové rukavice se mohou pochlubit výrazně větší odolností, než je tomu například u latexových rukavic. Tudíž jsou ideální pro práci v laboratořích. Na druhou stranu je jejich pružnost oproti latexu nižší.

V poslední době má nitril celkem rostoucí potenciál vzhledem k rostoucí ceně latexu. Mezi nejběžnější barvy těchto nitrilových rukavic patří modrá a bílá.

 

Přečtěte si také:

Sdílet:

Autor

RukaviceDoPráce

Oblíbené články

Kategorie

Pracovní rukavice16
Podle materiálu1

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky a tipy o ochraně rukou.

Mohlo by vás také zajímat

Jednorázové rukavice   |   28. Listopadu 2016   |  RukaviceDoPráce

Jednorázové nitrilové rukavice

Výhodou syntetického materiálu jménem nitril je fakt, že je stoprocentně antialergický. ..

Číst více