Jednorázové zdravotnické rukavice z vinylu, latexu či nitrilu?

Publikováno

24. Srpna 2015

Čas čtení

3- 4 minuty

Sdílet:

Jedním z nejdůležitějších lidských nástrojů ve zdravotnictví jsou přirozeně ruce, a proto je třeba jejich náležitá ochrana, aby nedocházelo ke vzniku infekce a její rozšiřování. Jednorázové vyšetřovací rukavice jsou využívány v každém zdravotnickém zařízení pro ochranu všech pracovníků a vlastně také pacientů.

Díky těmto rukavicím se efektivně snižuje riziko kontaminace a tím také snížení nebezpečí šíření mikrobů do okolí mezi zdravotníky či pacienty.

V současnosti jsou mezi zdravotnickým personálem velmi oblíbené nové barevné druhy jednorázových zdravotnických rukavic. K dispozici jsou rukavice barvy fialové, modré či červené, avšak k samotnému vyšetření nejsou vhodné. Jejich funkční využití se liší a na prvním místě je především ochrana pacienta i zdravotníka. Jak si tedy vybrat správné jednorázové zdravotnické rukavice? Je třeba rozlišovat jednotlivé barvy a znát jejich význam, který renomovaní dodavatele uvádějí. Vysoká kvalita rukavic musí být doložena nejenom teoretickými studiemi, ale také praxí. Při vyšetřování pacienta musí být na rukavici vidět krev a další tělní tekutiny, a proto musí mít světlou barvu. Konkrétně fialová barva se používá na výrobu extra silných rukavic, jelikož jsou určeny na činnost s cytostatiky a v infekčním prostředí, kde je třeba mít maximální jistotu a ochranu. 

Na základě dlouholeté praxe a zkušeností zdravotníků jsou pro firmy vymezeny následující barvy:

 Latexové rukavice – přírodní barva – bílé, nažloutlé

 Nitrilové rukavice – světle šedivé

 Vinylové rukavice – průhledná barva

Uplatňují se rovněž další barvy – zelené, modré a fialové jednorázové rukavice.

Mezi hlavní aspekty, které by zdravotnické rukavice měly splňovat, patří:

  • Ochrana
  • Obsah alergenů
  • Pevnost a trvanlivost
  • Odolnost chemická i mechanická
  • Přizpůsobivost
  • Ekonomická výhodnost

Vrstva, kterou rukavice vytvářejí, musí být souvislá, pevná a pružná, aby při kontaktu s tělními tekutinami, tkáněmi či infekčním materiálem byla zajištěna dokonalá ochrana. V rukavici nesmí být žádné otvory, trhliny ani praskliny a k poškození nesmí dojít ani při běžném používání.

Rukavice z různých materiálů - jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Vinylové jednorázové rukavice představují levnou alternativu a nejsou vhodné pro časté použití a lze je využít pouze pro krátké zákroky, při kterých nedochází k potřísnění krví nebo jakémukoli kontaktu s tělními tekutinami či infekčním materiálem (úprava lůžka, příprava jídla apod.). Vinylové rukavice mají nejslabší vrstvu a mohou se velmi snadno porušit, například ostrým předmětem. Pevnost i pružnost vinylových rukavic je velmi nízká a liší se v rámci jednotlivých značek.

Latexové rukavice jsou ideální pro běžné užití a představují standardní výbavu pro bariérovou ochranu ve zdravotnictví (neplatí pouze pro ty, kteří mají alergii na latexové proteiny). Základem pro výrobu jednorázových latexových rukavic je kaučukové mléko. Díky své pevnosti, pružnosti a pohodlnosti jsou latexové rukavice velmi oblíbené, nicméně jejich cena neustále stoupá kvůli zvyšování ceny surového latexu

Nitrilové rukavice mají mnohem větší pevnost než rukavice z latexu. Velmi efektivně chrání proti prosakování krve a dalších tělních tekutin. Specifická je absence latexových proteinů, ale na druhou stranu mohou nitrilové rukavice obsahovat jiné chemické přísady. Nitril je velmi pevnou a odolnou látkou proti propíchnutí. Díky tomu vyniká nejen nad latexem, ale také dalšími filmy rukavic. Vzhledem ke své termolabilitě se nitrilové rukavice rychle přizpůsobí tvaru ruky a zajistí vysoký komfort během nošení.

Hlavní zásady při používání rukavic

Před samotným navlečením rukavic použijte dezinfekci a počkejte, dokud nezaschne. Každý pár rukavic je možno použít k péči pouze o jednoho pacienta a je nemyslitelné opětovné použití. Rukavice používejte jen v indikovaných případech, abyste zbytečně nevystavovali zdravotnímu riziku sebe nebo pacienta.

Po skončení zákroku je třeba rukavice okamžitě svléknout a zlikvidovat dle pravidel zdravotnického zařízení. S použitými rukavice se zachází jako s nebezpečným odpadem, čemuž odpovídají také konkrétní postupy.

Ačkoli jednorázové rukavice zajišťují vysokou míru ochrany, stále existuje riziko kontaminace. I proto je třeba ihned po sejmutí rukavic použít dezinfekci. Samozřejmostí je také pečlivé umytí rukou.

Zdravotnická zařízení používají jeden druh rukavic na různorodé činnosti. Každý materiál se však vyznačuje jinou propustností, a tak je třeba rozlišovat jednotlivé významy a variovat rukavice dle úkonu. Všechny použité materiály mají svá specifika a výhody, ale také je třeba počítat s určitými ústupky v oblasti pohodlí, úrovně ochrany či pořizovací ceny. Žádné rukavice nejsou univerzální a pro každou oblast se hodí jen konkrétní materiál, respektive typ.

Sdílet:

Autor

RukaviceDoPráce

Oblíbené články

Kategorie

Pracovní rukavice16
Podle materiálu1

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky a tipy o ochraně rukou.

Mohlo by vás také zajímat

Pracovní rukavice   |   29. Ledna 2024   |  RukaviceDoPráce

Antistatické rukavice - ochrana před elektrostatickým výbojem

Antistatické rukavice - ochrana před elektrostatickým výbojem
Bezpečnost práce by..

Číst více

Pracovní rukavice   |   05. Ledna 2024   |  RukaviceDoPráce

Svářečské rukavice jsou nezbytnou výbavou každého svářeče

Svářečské rukavice jsou nezbytnou výbavou každého svářeče
Práce svářeče patří mez..

Číst více

Podle materiálu   |   05. Ledna 2024   |  RukaviceDoPráce

Pracovní rukavice - jak vybrat podle materiálu?

Číst více

Kožené rukavice   |   10. Června 2022   |  RukaviceDoPráce

Kožené pracovní rukavice

Kožené pracovní rukavice se osvědčily a jsou stále velmi žádané pro hrubší práce. Plní n..

Číst více

Pracovní rukavice   |   03. Září 2021   |  RukaviceDoPráce

Pracovní rukavice

Pracovní rukavice jsou nezbytnou výbavou pro manuální činnosti

Číst více

Pracovní rukavice   |   28. Února 2017   |  RukaviceDoPráce

Kombinované pracovní rukavice – jaké mají výhody a které si vybrat?

Mezi důležité pracovní pomůcky, bez nichž se neobejdete v celé řadě povolání, patří prac..

Číst více